NANCY HELGESEN
– De må ha en egen godhet inne i seg
Sveio kommune ligger naturlig innlemmet i Haugalandet. De som bor der, tenker på Haugesund som «byen» – men om vi nå skal være fullstendig fylkessammenslåingspetimeternøyaktige, ligger Sveio faktisk i Vestland fylke, ikke i Rogaland. Men det gjør ikke noe for Kreftomsorg Rogaland! De tar gjerne turen til Sveio. Og Nancy Helgesen, som er avdelingsleder for psykisk helse i Sveio kommune, kommer gjerne til Kreftomsorg Rogalands kontorer i øverste etasje av Oasen Storsenter i Haugesund.
Ingen kreftkoordinator i Sveio
Nancy er spesialsykepleier innen psykisk helse, med spesialisering innen arbeid med barn og unge. Hun har arbeidet i psykisk helsetjeneste Sveio i 14 år. I Sveio arbeider det tre psykiatriske sykepleiere, og fra og med mars i år leder Nancy dette teamet. Det er likevel ingen kreftkoordinator i Sveio kommune, så dermed har Nancy delvis fått den rollen.
– Det er en stor psykisk belastning å få kreft, eller at noen i familien får kreft, så det er god mening i dette, sier Nancy. – Men jeg henviser ganske raskt folk videre til Kreftomsorg Rogaland, og Målfrid e fantastiske! utbryter hun.
Kreftomsorg sammen
«Målfrid» heter Haraldseid Eide til etternavn og jobber sammen med Silje Kristine Kristiansen ved Kreftomsorg Rogalands avdeling på Haugalandet. De to utgjør det nordlige teamet, og til sammen er de både kreftsykepleier, familieterapeut og stråleterapeut. Kreftomsorg Rogalands rolle på besøk i Sveio kan være så mangt. Rundt juletider i fjor mistet en innvandrerfamilie sin far, kona satt igjen med 4 barn, og det hele var en vanskelig situasjon. Da gikk Kreftomsorg Rogaland og psykisk helse i Sveio sammen om å få med seg både Lions, Kreftforeningen og forskjellige private bidragsytere til å hjelpe familien med både praktisk og psykisk hjelp i hjemmet. Denne typen inkludering er svært verdifull – og arbeidet blir mye mer helhetlig når flere ulike aktører bidrar, forteller Nancy. Saken om denne familien fikk mye fin oppmerksomhet og ble også omtalt i lokalavisa «Vestavind».
Nesten selvsagt
At Nancy ble kjent med Kreftomsorg Rogaland, var egentlig litt tilfeldig – slik det kan være for flere av oss. En bekjent gav henne en brosjyre, så hun ringte dem om en konkret sak. Det kunne jo ikke skade? Hvordan denne saken forløp gav henne trygghet for at de var et godt parti, og siden har dette samarbeidet blitt utvidet. I dag er det nesten selvsagt.
– Kreftomsorg Rogaland er en flott organisasjon, altså. De gir alltid veldig god hjelp og støtte til familier og barn, og også til personalet på skoler og barnehager når kreften slår inn. I tillegg har de også gitt meg god veiledning innen kreftomsorg. Det å få kreft er en psykisk belastning, men kunnskapen om de forskjellige krefttypene, om forløp og behandling, er Kreftomsorg Rogaland mye bedre på enn jeg er. Jeg lærer noe hele tiden. Med Kreftomsorg Rogaland har vi hatt et tett og godt samarbeid gjennom flere år. De gir et fantastisk flott tilbud!
Kreft i skolen
Det kan komme mange spørsmål fra klassekamerater til en elev med kreftsyke foreldre, spørsmål som det ikke er så lett å svare på. Besøk fra en voksen utenfor gir trygghet og ro rundt det vanskelige.
– Helt klart nyttig, sier Nancy, – også for meg. Jeg var med inn i klassen under et slikt besøk fra Målfrid. Jeg må få skryte masse av Kreftomsorg Rogaland – og spesielt av henne, som er min hovedkontakt. Hun er omsorgsfull, har en egen utstråling, er imøtekommende. Jeg tror de må ha en egen godhet inne i seg, de som jobber i Kreftomsorg Rogaland. Og i tillegg er de veldig faglig dyktige. Trygge. De kan faget sitt, og jeg spør stadig om råd og veiledning. At de er så rolige og trygge i møte med folk i sorg og kriser, det har jeg stor respekt for.
—
Foto: @Elisabeth Tønnessen
Tekst: @Kjell Inge Torgersen