Design uten navn

Rekordoppmøte på årets Markus-løp

Lørdag 14. september ble det årlige Markus-løpet arrangert for fjerde gang. Rekordmange møtte opp for å løpe, heie og samle inn penger til barnekreftforskning og Kreftomsorg Rogaland. 

– Å arrangere Markus-løpet er meningsfullt i det totalt meningsløse som det å miste et barn er. Det føles så betydningsfullt å kunne gjøre noe konkret for å bidra til å hjelpe andre, sier Kristine Åsbø, mor til Markus og medarrangør av løpet.

Etter flere dager med pøsende regn har solen endelig tittet frem på Vitengarden, Jærmuseet på Nærbø. Over 1500 mennesker i alle aldre ikledd sporty treningsklær har samlet seg foran scenen, der Kristine og døtrene Elisa og Thea ønsker velkommen.

Familien til Markus på scenen (f.v) Elisa, Kristine og Thea. FOTO: Tore Melberg.

– 4 av 5 barn overlever kreft, men vi jobber for at 5 av 5 skal overleve, sier Thea i mikrofonen, så publikum svarer med applaus.

Ønsket å hedre Markus og samtidig hjelpe andre 

For fem år siden mistet familien sin 17 år gamle sønn og bror, Markus, til blodkreft.

Kort tid etter at Markus gikk bort var Kristine og datteren Thea på kjøretur. Da kom et sitat fra 13-åringen som satte sine spor: “Alle kjenner til Rosa-sløyfe-aksjonen, men ingen kjenner til gullsløyfen som handler om barna. Hvorfor? Det er jo det mest verdifulle vi har.

– Det traff meg midt i hjertet. Det at en 13-åring sitter med så altfor mye livserfaring som vi virkelig skulle ønske vi kunne skånet barna for, forteller Kristine

Gjennom Markus-løpet får familien hedret Markus. FOTO: Privat.

Sitatet ble til en samtale rundt middagsbordet, og familien diskuterte hva som kunne gjøres for å sette et større fokus på gullsløyfen.

– Vi bestemte oss for å arrangere et løp for å hedre Markus sitt navn og holde minnet hans levende, samtidig som vi kunne hjelpe andre.

Og betydningen av det årlige løpet er stor. 

– Det er litt sånn helbredelse for kropp og sjel når livet blir knust i fillebiter, og du ikke vet forskjellen på opp eller ned. Når du mister et barn som er det verste en forelder og søsken kan oppleve, så må du bygge deg selv og familien opp igjen. Markus-løpet betyr mye for oss og vi får minnes ham på en god måte.

Har samlet inn over en million kroner

Hvert år reiser Kristine og familien tilbake til barnekreftavdelingen Bams 3 på Rikshospitalet, der Markus ble benmargstransplantert for første gang. 

– Der deler vi ut halvparten av pengene til barnekreftforskning og resten til dere i Kreftomsorg Rogaland, sier Kristine. 

Da Markus ble kreftsyk, forandret familiens liv seg brått. 

– Vi sto i en storm uten retningssans. Jeg begynte å google og kom over Kreftomsorg Rogaland. Dere tok telefonen og ble en fyrlykt i stormen for oss, forteller hun videre. 

Kreftomsorg Rogaland fulgte familien opp med samtaler og hjemmebesøk. 

I FULL FART: Folk i alle aldre både løp og gikk gjennom løypen på 3 kilometer. FOTO: Lone Sætre.

– Det var så fint å få noen hjem til oss, som kunne møte oss der vi var. Det ville være nærmest umulig å møte opp på et kontor, da timeplanen vår var tett knyttet til logistikk rundt sykehusbehandling, kombinert med et svakt immunforsvar og risikoen for infeksjoner som måtte unngås. Det føles også godt å gi pengene til noen som kjenner hele historien til Markus og vet hvem han var som person.

Hun forteller videre at de var heldige som hadde god støtte fra storfamilie og venner, men at det også var av stor betydning å få hjelp fra noen med fagkompetanse.

– Det var godt å få snakket med noen med så mye erfaring, for dette var jo helt nytt for oss, legger Kristine til.

Skaper et fellesskap

Markus-løpet er åpent for alle som ønsker å bli med, og er en fin arena å møte andre som har vært gjennom lignende opplevelser. 

– Det kommer en del folk på Markus-løpet som har mistet, eller som har opplevd at barnet har hatt kreft. Mange er enormt ensomme i situasjonen av å miste et barn, og her får de en arena til å kjenne på et slags fellesskap, og at livet kan by på noe godt oppi alt som er vondt.

Arrangørene: Bak fra venstre: Jon-Ingar Mæland, Kristine Haaland Åsbø, Åge Åsbø
Fremme fra venstre: Silje Askvik, Christine Tjensvoll, Rebecca Engelsvoll og Hege Iren Vigre. FOTO: Solveig Jåstad.

Arrangementet samler folk fra hele Norge, og dagen er fylt med aktiviteter og underholdning for både store og små. Engasjementet var stort i alle tre løypene på 3, 5 og 10 km, uavhengig av om planen var å løpe for å vinne, eller bare å krysse målstreken. 

– Poenget er at det skal være et nivå for alle, slik at de som ønsker å delta har mulighet, påpeker Kristine. 

På scenen sto “Inger i Dubai” for oppvarming, Rune Bjerga fikk publikum til å skratt-le, The Core danset synkront med sola i øynene og MARI avsluttet showet med både gamle og nye låter. Sistnevnte stakk også av med “Æresprisen” for sitt engasjement og årlige veldedige opptredener på Markus-løpet. 

På slutten av dagen ble det utdelt premier både til de raskeste deltakerne og til noen tilfeldig utvalgte startnummer, slik at alle fikk en sjanse til å vinne.

– Jeg tror at dette arrangementet treffer en nerve i folk . Det er heldigvis et fåtall som opplever at barna deres får kreft, men det er dessverre mange som har erfaring med kreft på et eller annet vis. 

Og til tross for at årets arrangement hadde rekordmange deltakere, ser Kristine for seg at neste års event kan tiltrekke seg enda flere.

– Drømmen er at det bare skal bli større og større. Nå har vi rundet over 1 million i innsamlede midler, så nå går vi for den neste millionen! 

Aktuelt

Foto Anne Lise Norheim (2)

– Det gir en stolthet til de ansatte å vite at selskapet er med på å bidra

Digitale julekort for din bedrift

KOR produktfoto_0362 WEB

KOR-boksen: – skal kunne brukes av alle som jobber med barn og unge