Design uten navn (4)

Vårt arbeid med familie og pårørende: Spørsmål og svar

Når en person blir syk, påvirkes hele familien. Familiemønstre endrer seg, og det blir viktig å hjelpe hver enkelt med å navigere gjennom disse endringene.

Hvorfor er det viktig å ivareta hele familien? 


Mens kreftpasienter får behandling og oppfølging på sykehuset, kan en som pårørende føle seg ensom i sine tanker og følelser. Livet endres, og en må ofte ta på seg mer ansvar og nye roller. Dette fører til at mange pårørende ofte opplever langvarig belastning, samtidig som de skal bearbeide sin egen sorg. Dette kan gjøre det utfordrende å finne en balanse i hverdagen.

Å være pårørende kan oppleves overveldende. Illustrasjon av Tegnehanne fra vårt kommunikasjonsverktøy KOR-boksen.

Kreft kan også skape usikkerhet innad i familien, og er et tema det kan være vanskelig å snakke om. Familiemedlemmer kan kjenne behov for å beskytte hverandre, og det kan være utfordrende å dele bekymringer, tanker og følelser. Dette kan være krevende å bære på alene. 

Barn og unge som er pårørende, kan for eksempel oppleve stress på skolen, slite med konsentrasjonen, ha utfordringer i relasjoner og føle at deres egne følelser blir oversett.

Hvordan jobber vi med familie og pårørende?

Både familier og pårørende kan kontakte oss uavhengig av pasienten. Vi opplever at pårørende ofte tar kontakt før pasienten, ettersom at pasientene får oppfølging på sykehus under behandling. I de livsendringene som pårørende går gjennom, skal vi gjennom samtale gi et trygt rom for å lufte tankene. En kan se på det litt som en pause på en rasteplass under en lang biltur, der en får påfyll av næring og kan hive fra seg “søppel”.

Hva slags tilbud har vi til familie og pårørende?

Vi har flere tilbud for å støtte familier og pårørende, inkludert: individuell oppfølging,
familiesamtaler, foreldreveiledning, samtaler med barn og ungdom, samtaler med barn
i barnehage og klassesamtaler og parsamtaler.

Hos oss vil du møte erfarne fagpersoner med tid og kompetanse til å møte deg i den
situasjonen du er i akkurat nå. Sammen kan vi finne ut av hvilke tilbud som passer
deg.

Hvilke verktøy bruker vi?

Vi bruker ulike verktøy i arbeidet med pårørende, avhengig av hva som fungerer for den enkelte. Det kan være å bruke tavlen for visualisering, samtaleverktøy som Fuelbox UNG PÅRØRENDE, FuelBox for par som lever med sykdom , KOR-boksen, styrkeark, kreative oppgaver og andre metoder for vårt psykososiale arbeid. 

Hvordan holder vi oss faglig oppdatert?

Kreftomsorg Rogaland (KOR) holder seg faglig oppdatert gjennom fagsamlinger, kurs og konferanser, tilleggsutdanning og ved å holde oss oppdatert på ny litteratur og forskning. Vi ser verdien av å møte målgruppen med kompetanse, omsorg og respekt. Dette innebærer å være faglig oppdatert og skreddersy tjenester ut fra behovene til dem som trenger støtte. 


Aktuelt

Foto Anne Lise Norheim (2)

– Det gir en stolthet til de ansatte å vite at selskapet er med på å bidra

Digitale julekort for din bedrift

KOR produktfoto_0362 WEB

KOR-boksen: – skal kunne brukes av alle som jobber med barn og unge