Nærland Rehabilitering fokuserer på helhetlig behandling
Å vende tilbake til hverdagen etter kreftbehandling kan være en krevende prosess, der seneffekter ofte påvirker både mestringsevne og livskvalitet. Hos Nærland Rehabilitering er helhetlig behandling en sentral del av oppfølgingen, med fokus på å styrke både kropp og sinn.
På Nærbø, der havet møter jorder og dyreliv ligger Nærland Rehabilitering. Kreftomsorg Rogaland har i mange år samarbeidet tett med senteret, hvor personer som har gjennomgått kreftbehandling kan møte et tverrfaglig team og dele erfaringer med andre i samme situasjon.
– Har du vært gjennom kreftsykdom og kjenner selv at dette er noe du har behov for, så skal det være grunn nok til å søke plass hos oss, sier Margreta Bøe, sykepleier og avdelingsleder.
Hvem er Nærland Rehabilitering? – Trykk her
Holder til på: Grensevegen 12, 4365 Nærbø
Etablert: Klinikken ble etablert i 2006, og har gjennom årene tilegnet seg solid kunnskap på rehabilitering.
Rehabiliteringen: Nærland Rehabilitering tilbyr tverrfaglig rehabilitering, som dag- og døgntilbud for deg som har gjennomgått kreftsykdom, hjertesykdom, kronisk lungesykdom, sykelig overvekt eller nevrologiske sykdommer. Vi har fokus på mestring og livskvalitet og ønsker å kunne bidra til et aktivt liv.
Består av: et bredt sammensatt og profesjonelt team innenfor sykepleie, fysioterapi, ergoterapi, attføring, ernæring og medisin.
Kropp og sinn henger sammen
Gjennom oppholdet blir du en del av en gruppe på cirka ti personer. Den psykososiale modellen der tanker og følelser er i fokus, er en stor og avgjørende del av rehabiliteringen.
–Mange forbinder rehabilitering kun med det fysiske, men det handler i like stor grad om det mentale og de psykososiale prosessene, forklarer avdelingslederen.
I løpet av en dag er både fysisk og psykisk trening på agendaen, og det jobbes mye med livskvalitet gjennom undervisning og samtalegrupper.
– I grupper får deltakerne lyttet, reflektert og pratet med andre i lignende situasjoner. Vi får ofte tilbakemelding på at folk synes det er fint å dele i et så trygt miljø, sier Bøe.
Under kursene på Nærland informeres det om Kreftomsorg Rogaland, som også drar til senteret for å undervise om seksuell helse etter kreft og kreftbehandling.
– Det opplever mange som lærerikt og nyttig, ettersom at dette gjerne er et tabu tema, som angår veldig mange, legger hun til.
– Vi har også et stort fokus på fatigue og tretthet, siden dette er noe veldig mange deltakere kjenner på, skyter fysioterapeut Håvard Austnaberg inn.
Et treukers opplegg
I starten av oppholdet kartlegges de forskjellige deltakerne. Gjennom fysisk aktivitet, undervisning, gruppesamtaler og en- til en samtale legges det vekt på å lære hva kroppen tåler, verdien av et sunt kosthold, livsstilsendringer, økt mestring og livskvalitet. Selv om Nærland også har dagtilbud er det mange som velger å være der hele døgnet.
– Hva er årsaken til at rehabiliteringen varer i tre uker?
– Det er det flere årsaker til. Noen synes at tre uker hjemmefra høres lenge ut, men etter kreftbehandling kan det være fryktelig travelt å kjøre frem og tilbake. I tillegg er tanken at en skal slippe å komme hjem til plikter og en hverdag hjemme, forklarer Austnaberg.
– Det er nettopp det å kun ha seg selv å fokusere på. Her kan du lese den boka du har hatt lyst til å lese. Det handler om å finne tilbake til det som gjør deg godt, legger avdelingslederen til.
På kveldene er det ulike aktivitetstilbud for deltakerne. Alt i fra bingo til dans og felles spaserturer.
– Mange gir tilbakemelding på at de ikke tror at de hadde fått det samme utbyttet hvis de ikke var her på kveldstid, for det handler også om samspillet deltakerne i mellom, sier Austnaberg.
De forskjellige aktivitetstilbudene kan også lære deltakerne å sette grenser for seg selv.
– Samfunnet er fullt av tilbud, så man er nødt til å ta avgjørelser om hva man velger å være med på og ikke, sier Bøe.
Og med tre uker sammen med deltakerne har Nærland Rehabilitering tid.
– Vi har tid til å se hver eneste deltaker, og det skal være lav terskel for å ta en prat med oss når det måtte trengs under oppholdet, legger Bøe til.
Veileder mot arbeidslivet
Etter kreftbehandling er det for mange utfordrende å skulle tilbake i jobb, og hos Nærland får deltakerne derfor tilrettelagt hjelp for å bevare og øke mulighetene for å komme tilbake.
– Det er mange som ser for seg at når man er ferdig med kreftbehandling, er det bare å begynne å jobbe fullt igjen, men det er ikke alltid tilfellet, forklarer Tone Høien. Hun er Ergoterapeut hos Nærland, og har spesialisert seg innen arbeid og kreft.
Sammen med en terapeut kartlegges hver deltaker, og det blir lagt en plan for veien videre.
– Flere stresser over den såkalte “maksdatoen” de bør være tilbake i jobb. Noen av økonomiske årsaker, men også etter forventninger fra andre. Dette er veldig vanskelig for mange forklarer Høien.
Hun forteller videre at man ikke må tilbake i 100 prosent med en gang, men at det er en vei mellom.
– Kanskje du skal gå tilbake til 20 eller 30 prosent istedenfor, og ta det videre derfra. Arbeidsgiver har også et ansvar for å se på muligheter for tilrettelegging.
Høien forklarer at alle har sin individuelle situasjon og at kreftbehandling påvirker folk forskjellig.
– Det kan være helsefremmende å være i jobb, men hvis det bikker slik at det blir for mye og at all energien blir brukt opp i arbeidet, så er jo det negativt for helsen igjen. Det gjelder å finne en balanse, og der skal vi lage en plan og veilede.
Veien videre
Før avreise legges planer for deltakernes videre fokusområder, og de følges opp via en digital plattform noen måneder etter oppholdet.
– Dette kan gjøre det lettere å nå målene i ettertid, forklarer Austnaberg.
Nærland rehabilitering er i kontinuerlig utvikling.
– Vi er opptatt av at vi skal “spille ball” med de dyktige folkene vi har rundt. Vi holder oss også oppdatert på forskning, sender folk på kurs og har troen på at det er positivt at vi hele tiden utvikler oss, forklarer Bøe.
De ansatte føler seg heldig som får jobbe med det de driver med, og blir motivert av resultatene.
– Det er utrolig hva som kan skje med et menneske på tre uker. Det er jo egentlig ikke lang tid, men hva folk får til og det som skjer i prosessen, det stopper aldri å fascinere meg, legger Bøe til.